Denkstimulering

leerbegeleiding & training

Instrumenteel verrijkingsprogramma (IVP)

Het Instrumenteel Verrijkingsprogramma (IVP) is een trainingsprogramma van de Feuerstein-methode dat ingezet kan worden om de denkvaardigheden (cognitieve functies) stap voor stap te trainen. IVP leert hoe je moet denken en hoe je dat denken kunt structureren.

Elk IVP-trainingsprogramma bestaat uit meerdere onderdelen waarmee we specifieke denkvaardigheden trainen. Een belangrijk onderdeel binnen het IVP-programma is aandacht voor reflectie. Daarnaast leert je kind waar en wanneer het geleerde nog meer gebruikt kan worden, een zogenaamde transfer naar andere situaties. Goed informatie verzamelen is bijvoorbeeld niet alleen handig voor een rekensom, maar ook bij de weg aan iemand vragen. Zo geven we aandacht aan zelf leren denken en leren leren.

Leer kinderen niet wat ze moeten denken, maar hoe ze moeten denken

IVP Basic en IVP Standaard
IVP Basic is bedoeld voor kinderen van 2,5 tot ongeveer 8 jaar, of voor kinderen of volwassenen met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking. Voor kinderen vanaf 8 jaar (tot en met volwassenen) is er IVP Standaard. Bij kinderen jonger dan 2,5 jaar kijken we samen met de ouders welke begeleidingsvorm het meest geschikt is.

Wat leer je in een IVP-programma? 

  • Hoe verzamel ik informatie?
  • Hoe moet ik vergelijken?
  • Hoe leg ik verbanden?
  • Hoe kan ik informatie organiseren?

Met deze vaardigheden leren kinderen effectiever denken en krijgen ze het plezier in leren weer terug. Zo groeit ook hun zelfvertrouwen en zelfbeeld!